Site Loader

Allt om medeltiden i Sverige

Svensk medeltids olika epoker

Drottning Margareta

Religion i Sverige under medeltiden

Kung Magnus och hans liv

Medeltida krig med svensk inblandning

Medeltiden är en lång era i svensk historia, den sträcker sig från 1000-talet ända fram till 1500-talet. Det finns mycket intressant att läsa om denne tid i Sveriges historia och därför har vi valt att skapa denna hemsida. Här kan du läsa välskrivna och informativa artiklar om flera olika delar av Medeltiden. Vi delar upp informationen i olika skrifter så att du enkelt ska kunna hitta exakt det du vill läsa om. Vi som skapat sidan är själv medeltidsfantaster och vi vill dela med oss av vår kunskap till alla er andra som vill veta mer om denna fantastiska tidsåldern. 

  • Från 1000-talet fram till 1500-talet 
  • Intressanta artiklar om Medeltiden 

Olika epoker, ekonomin och religionen 

Medeltiden har delats in i olika epoker som vi kommer att berätta mer om här på sidan. Det finns tidig medeltid, högmedeltid och senmedeltid vilka vi kommer berätta närmre om i våra artiklar. Kanske kommer du hitta din favoritepok, eller så kanske du kommer att gilla dem alla. Vi kommer också att berätta om hur ekonomin såg ut i Sverige under Medeltiden, samt hur den utvecklades under dessa århundraden. Som sagt var medeltiden en lång period i svensk historia och självklart förändrades ekonomin en hel del under denna tid. Vi kommer också berätta mer om hur handeln såg ut under den här tidsperioden. 

Medeltiden inleddes i samband med kristendomens införande i Sverige och här hos oss kan du läsa mer om hur kristendomen spred sig mer och mer i landet. De första missionärerna kom tidigare till Sverige, men misslyckades med att sprida religionen. Det var egentligen inte förrän på 1200-talet som kristendomen fick fäste bland Sveriges befolkning. Vi har information om hur allt detta gick till, vilket du kan läsa om här på vår hemsida. Det är väldigt intressant att se hur saker gick till förr i tiden och vi tycker speciellt att medeltiden är intressant när det kommer till Sveriges historia. 

Krig och uppror 

Som alltid i svensk historia finns det en del krig och annat som Sverige var inblandade i under medeltiden. Det rörde sig mest om en del inbördeskrig, men även några unionskrig. De kommer du att kunna läsa mer om i våra artiklar. Vi har speciella artiklar som handlar om just krig som Sverige var inblandade i under medeltiden. På så sätt kan de som vill veta mer om just krig hitta denna informationen utan inblandning av annan information. Vi vill att alla ska kunna få ta del av endast den information de tycker är intressant, så att alla kan bli nöjda. 

Du kan till exempel hitta en egen artikel om Engelbrektupproret som ägde rum på 1400-talet. Det finns också en artikel om Kalmarunionen, en union mellan Sverige, Danmark och Norge, som Sverige lämnade 1523 när Gustav Vasa blev kung. Allt detta och ännu mer kan du alltså hitta information om här på vår hemsida. Vår hemsida är skapad så att alla ska kunna ta del av den och ha nöje av den. Om du önskar någon mer information kan du kontakta oss så kan vi se vad vi kan göra. Vårt mål är att göra er läsare nöjda. 

Sammanfattning 

Du har kommit till vår hemsida som handlar om medeltiden i Sverige. Vi publicerar välskrivna artiklar om flera olika delar av denna tidsperiod. Det skedde mycket under medeltiden, med tanke på att den varade i femhundra år, och vi tycker att det är den mest intressanta tidsperioden i vårt lands historia. Läs mer om uppror, religion och handel i våra välskrivna artiklar. Du behöver endast ta del av de som innehåller fakta du är intresserad av. Vi hälsar dig varmt välkommen till vår hemsida och vi hoppas att du kommer dra mycket lärdom av oss, samt finna sidan underhållande. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *